Voor stagebieders

Wat is de Maatschappelijke stage?

Veel leerlingen van het voortgezet onderwijs in West-Friesland moeten in hun curriculum een Maatschappelijke Stage (MaS) doorlopen.

Het doel van de MaS is jongeren kennis te laten maken met vrijwilligerswerk en uit te dagen om zich onbetaald in te zetten voor hun eigen leefomgeving of die van een ander. Ze krijgen inzicht in het reilen en zeilen van een organisatie en leren daarmee ook buiten hun eigen gezichtsveld te kijken, waardoor er een breder beeld van de samenleving ontstaat. Hierdoor ontstaat een fundamenteel verschil met de beroepsstage, waarbij leerlingen zich oriënteren op een toekomstig beroep. De ervaring leert dat jongeren hun MaS vaak erg leuk en leerzaam vinden.

Waarom meedoen?

Veel maatschappelijke organisaties hebben vaak te kampen met een tekort aan vrijwilligers. Met de MaS worden mogelijkheden gecreëerd om hier wat aan te doen. Zo bleef ongeveer 30% van de leerlingen tijdens schooljaar 2017/2018 bij het stageadres als vrijwilliger. Alle redenen om mee te doen met de MaS op een rij gezet:

  • Naamsbekendheid kweken voor uw organisatie;
  • U hebt eindelijk de gelegenheid om werkzaamheden uit te voeren die anders blijven liggen;
  • Nieuwe vrijwilligers brengen frisse en nieuwe ideeën;
  • Mogelijk blijven de leerlingen na hun stage als een vrijwilliger: tijdens schooljaar 2017/2018 bleef zo’n 30% voor langere of kortere tijd als vrijwilliger ná hun stage;

Hoe werkt de MaS?

Als vrijwilligersorganisatie kunt u stageplekken aanbieden aan Vrijwilligerspunt, zodat de stage kan worden geplaatst op de vacaturebank. Leerlingen kunnen op deze manier makkelijk de stage bij uw organisatie vinden. Wij kunnen ervoor zorgen dat er een goede match komt tussen uw klus en een (groep) leerling(en).

Het eerste contact tussen u als stagebieder en de leerling is het kennismakingsgesprek, en het hierop voorbereidende telefoontje of mailtje. Tijdens het kennismakingsgesprek worden de verwachtingen van beide kanten besproken en worden er duidelijke afspraken gemaakt. Denk aan werktijden en -dagen, gebruik van de telefoon, wie de leerling begeleidt, en wat de exacte werkzaamheden zijn. Als het gesprek goed is verlopen wordt het door de leerling meegenomen contract, dat door de school is opgesteld, ingevuld en ondertekend. Dit contract is meestal onderdeel van het stageboekje wat de leerling moet bijhouden.

Begeleiding van de leerling

Als stagebieder begeleidt u de leerling op de stageplaats. Er wordt van u verwacht dat u de leerling wegwijs maakt binnen uw organisatie en uitleg geeft over bijvoorbeeld de doelgroep en de relevantie van het vrijwilligerswerk dat bij uw organisatie wordt gedaan. De leerling wil zich in eerste plaats nuttig voelen, de MaS gaat er immers om dat de jongeren een bijdrage kunnen leveren aan de samenleving. Ook is het belangrijk dat de leerling te allen tijde ter plekke iemand heeft waar hij./zij terecht kan voor vragen of als er iets is.

Wat doet Vrijwilligerspunt precies voor de MaS?

Een goede MaS staat of valt met een goede samenwerking van de betrokken partijen. Vrijwilligerspunt vervult de makelaarsfunctie en heeft al 15 jaar ervaring met het project. Zij werkt daarin samen met middelbare scholen en gemeenten in West-Friesland en onderhoudt het contact met alle stagebieders.

Wilt u meer weten?

Wilt u zich aanmelden om een stageplek te plaatsen, laat dan via dit formulier uw gegevens achter, of log in als u al een account heeft. Ook kunt u altijd het vacatureformulier invullen en opsturen. Heeft u een vraag, kijk dan bij de veelgestelde vragen, of neem contact met ons op.

0229-216499