Voor ouders

Door de Maatschappelijke Stage (MaS) maakt uw kind kennis met vrijwilligerswerk én levert hij of zij een onbetaalde bijdrage aan de samenleving. Wanneer uw kind zich realiseert hoeveel mensen vrijwilligerswerk doen, hoe leuk het kan zijn en hoe belangrijk het is, wil uw kind het misschien ook wel blijven doen.

Wat is de Maatschappelijke Stage

Maatschappelijke stages zijn niet bedoeld als snuffel- of beroepsstage. Bij de snuffel- of beroepsstage draait het om beroepsoriëntatie. Bij de MaS is dat niet het geval. Dit doet uw kind namelijk om kennis te maken met vrijwilligerswerk en te leren iets voor de samenleving te doen. Een leerling loopt minimaal 20 uur stage, wat afhankelijk van de school ook 30 uur kan zijn, of zelfs het dubbele hiervan.

Afhankelijk van de school vindt dit plaats in de vorm van een project, of over een deel van het schooljaar. De school bepaalt ook of het binnen of buiten schooluren plaatsvindt en in welk jaar de MaS gelopen dient te worden. Het komt zowel voor dat de stage gelopen wordt in het 2e, het 3e, als het 4e jaar.

De MaS vindt altijd plaats bij stichtingen, verenigingen, of andere organisaties die een maatschappelijk belang dienen. Dit betreft dit een grote groep organisaties, zoals zorginstellingen, sportverenigingen, musea, wijk- en dorpshuizen, peuterspeelzalen, kringloopwinkels, en ga zo maar door.

Wilt u weten hoe de MaS precies voor de school van uw kind is geregeld, neem dan contact op met de stagecoördinator van de school van uw kind, of met ons via de contactgegevens onder aan deze pagina.

Hoe komt mijn kind aan een stageplek?

Uw kind wordt op school geïnformeerd over de MaS. Dit gebeurt in het mentoruur, of in een speciaal hiervoor ingeroosterde les. Bij sommige scholen komt Vrijwilligerspunt langs om deze voorlichting te geven. Het contract en stageboekje worden verstrekt door school indien deze nodig zijn.

Uw kind zoekt een MaS die bij hem/haar past via de vacaturebank, nadat hij/zij de inlogcodes van ons heeft ontvangen. Vindt uw kind het moeilijk om op onze vacaturebank een leuke stage te vinden, dan kan hij/zij contact met ons opnemen. We gaan dan samen op zoek naar een leuke stage. Wilt uw kind graag stagelopen bij een organisatie die niet op onze vacaturebank staat? Laat hem/haar dan ook contact opnemen. We gaan dan namens uw kind het eerste contact leggen met de organisatie.

Na inschrijving op een stage krijgt uw kind de contactgegevens van de organisatie voor het maken van een kennismakingsgesprek. Tijdens het kennismakingsgesprek worden concrete afspraken gemaakt over welke werkzaamheden gedaan gaan worden, wat de werktijden zijn en wie het aanspreekpunt is voor uw kind.

Hoe de MaS route verloopt kunt u nalezen in het stroomschema. Wilt u nog eens rustig zien hoe de MaS werkt? Bekijk dan dit informatieve filmpje.

Hoe kunt u uw zoon/dochter helpen?

U kunt als ouder op verschillende manieren bijdragen aan het succes van de MaS van uw kind.

Voorbereiding

Het kan erg spannend zijn voor uw kind om contact op te nemen met de stageplek. Help hem of haar door samen na te denken over de manier waarop hij of zij dit kan doen, tijdens het schrijven van een motivatie op de vacature of bij het voeren van een telefoongesprek.

Ondersteuning

Motiveer en volg uw kind tijdens de stage. Vraag uw kind naar zijn of haar ervaringen en toon uw waardering voor de inzet.

Geruststellen

Het kan zijn dat uw kind onzeker is tijdens de stage, omdat hij/zij geen hulp durft te vragen of bang is om fouten te maken. Als u dit merkt is het belangrijk dat hem/haar geruststelt en uitlegt dat iedereen er wel eens fouten maakt.

Wat doet Vrijwilligerspunt?

Vrijwilligerspunt regelt de Maatschappelijke stage in opdracht van de gemeenten van de regio West-Friesland. Wij doen dit samen met de scholen van het voortgezet onderwijs, voor alle onderdelen. Daarvoor is er een speciale digitale vacaturebank voor MaS gemaakt: www.masvb.nl. Hier krijgen alle leerlingen een account en kiezen ze een stage die bij hen past. Vrijwilligerspunt helpt de (vrijwilligers-)organisaties met het bedenken en opzetten van de stages en zorgt ervoor dat de scholen, leerlingen en de(vrijwilligers-)organisaties volgens bepaalde afspraken werken en deze nakomen.

Wilt u meer weten?

Om uw kind aan te melden om een stage te doen, kunt u kijken op de vacaturebank. Heeft uw kind nog geen inloggegevens, laat dan via dit formulier zijn/haar gegevens achter. Wij pakken het dan zo spoedig mogelijk op. Heeft u een vraag, kijk dan bij de veelgestelde vragen, of neem contact met ons op.

 0229-216499