Voor leerlingen

Wat is de Maatschappelijke Stage?

Bij de Maatschappelijke Stage (MaS) maak je kennis met vrijwilligerswerk bij een stichting, vereniging of andere maatschappelijke organisatie. Door kennis te maken met vrijwilligerswerk leer je veel dingen over de maatschappij waar jij deel van uitmaakt. Je leert nieuwe mensen kennen, je wereld wordt groter, je ontdekt waar je goed in bent, het is nuttig, leerzaam, gezellig en je krijgt waardering. De MaS kun je gaan doen bij veel organisaties:

  • Kunst & Cultuur (musea)
  • ICT & Media (de dorpskrant)
  • Natuur & Milieu (kinderboerderij)
  • Onderwijs & Educatie (basisschool)
  • Evenementen (Koningsdag)
  • Sociaal cultureel werk (wijkcentrum)
  • Sport & Recreatie (voetbalvereniging)
  • Zorg & Welzijn (verzorgingstehuis)

Er is dus voor iedereen wel wat te vinden! Weet je niet wat je wilt doen? Neem dan via de contactgegevens onder op deze pagina contact met ons op, dan helpen wij je zoeken. Wil je wat meer informatie over de MaS, bekijk dan dit informatieve filmpje.

Stagevormen

Je kunt de MaS op verschillende manieren lopen. Sommige scholen staan het toe om de stage onder schooltijd te lopen, terwijl andere scholen juist willen dat de stage gelopen wordt na schooltijd. Weet je niet wanneer jij jouw stage mag lopen? Vraag dit op school bij jouw stagecoördinator, of neem contact met ons op.

Daarnaast is er verschil in de lengte van de te lopen stage. Dit kan namelijk variëren van een vast aantal van 20 of 30 uur, tot 2x 10 weken een halve of zelfs een hele dag. De stage zelf kan zowel gelopen worden op een vaste dag gedurende een bepaalde hoeveelheid weken, maar kan ook gedaan worden via een aantal zogeheten korte klussen. Dit zijn stages bij eenmalige evenementen van zo’n 4 tot 10 uur. Op deze manier kun je een leuke gevarieerde stage lopen!

Let op! Een Maatschappelijke Stage is niet hetzelfde als een snuffel- of een beroepsstage.
Een snuffel- of een beroepsstage doe je om je te oriënteren op een beroep en moet voldoen aan een duidelijk leerdoel. De MaS doe je voor een ander en de samenleving, het gaat om de ervaring en het doen van vrijwilligerswerk.

Vacaturebank maatschappelijke stage

Op school krijg je van je mentor informatie over de MaS. Het contract en het stageboekje worden ook door school verstrekt. Vrijwilligerspunt beheert een vacaturebank waar alle vacatures voor de MaS op te vinden zijn. De inloggegevens hiervoor krijg je van ons. Heb je niets ontvangen? Vul dan dit formulier in. Zodra je de inloggegevens ontvangen hebt kun je gaan zoeken naar leuke stageplekken. Wij hebben voor jou al enkele categorieën aangemaakt op basis van de werkzaamheden en gemeente waar die vacature is. Onthoudt: hoe later je zoekt, hoe minder vacatures beschikbaar zijn!

In elke vacature staat een beschrijving van de organisatie, de werkzaamheden, wat de organisatie van je verwacht, en de de periode dat je er terecht kunt voor de stage. Vindt je de vacature leuk? Reageer er dan op de vacature door er een korte motivatie in te vullen waarom je het leuk vindt. Je ontvangt per e-mail de contactgegevens van de organisatie. Vergeet niet om binnen 2 dagen zélf contact op te nemen met de organisatie. Vergeet ook niet je contract en stageboekje mee te nemen naar het kennismakingsgesprek.

Wil je de hele werkwijze van onze vacaturebank nog eens nalezen, download dan het stroomschema.

Wil je meer weten?

Heb je nog geen inloggegevens, laat dan via dit formulier je gegevens achter. Wij pakken het dan zo spoedig mogelijk op. Heb je een vraag, kijk dan bij de veelgestelde vragen, of neem contact met ons op.

0229-216499