Algemene informatie

Alt tekst

Wat is de Maatschappelijke Stage?

De leerlingen van het voortgezet onderwijs in West-Friesland die zijn ingestroomd vanaf schooljaar 2011/2012, moeten in hun curriculum een maatschappelijke stage (MaS) doorlopen van minimaal 20 uren. De MaS vindt plaats binnen of buiten schooltijd en wanneer nodig, ook in de vakanties. Op deze wijze maken jongeren kennis met vrijwilligerswerk en worden ze uitgedaagd om zich onbetaald in te zetten voor hun leefomgeving en voor anderen. Ze krijgen inzicht in het reilen en zeilen van een (vrijwilligers-)organisatie en leren daarmee ook buiten hun eigen gezichtsveld te kijken, waardoor er een breder beeld van de samenleving ontstaat. De MaS is daarmee anders dan de beroepsstage, die zich oriënteert op een toekomstig beroep. De ervaring leert dat jongeren hun stage vaak erg leuk en leerzaam vinden.

Hoe belangrijk is de Maatschappelijke Stage?

Veel (vrijwilligers-)organisaties hebben vaak te kampen met een tekort aan vrijwilligers. Door de MaS worden mogelijkheden gecreëerd om hier wat aan te doen. Inmiddels is er bekend dat 30% van de leerlingen in de regio West-Friesland blijft hangen of later terugkomt bij de (vrijwilligers-)organisatie. Daarnaast zijn er nog diverse andere opbrengsten voor (vrijwilligers-)organisaties door het inzetten van de MaS, zoals:

 • Extra vrijwilligers om taken uit te voeren;
 • Frisse blik op zaken vanuit een ander perspectief;
 • Uitbreiding van het netwerk;
 • Aanvulling op het vrijwilligersbestand;
 • Verbetering van zichtbaarheid en imago.
Alt tekst

Hoe is de Mas geregeld in West-Friesland?

Een goede MaS staat en valt met een goede samenwerking van de betrokken partijen. Vrijwilligerspunt vervult de makelaarsfunctie en heeft jarenlange ervaring met de MaS. Zij werkt daarin samen met de middelbare scholen en de gemeenten in West-Friesland en onderhoudt het contact met meer dan 300 stagebieders.

Vrijwilligerspunt maakt gebruik van een digitale vacaturebank die u vanaf deze site kunt bereiken. Stagebieders kunnen hun vacatures zelf invoeren, of naar Vrijwilligerspunt sturen, waarna het MaS team deze op de vacaturebank plaatsen. De leerlingen krijgen via Vrijwilligerspunt inlogcodes, waarna ze vacatures kunnen opzoeken en er op kunnen reageren. Wordt de sollicitatie goedgekeurd door de school, dan worden de leerling en de organisatie met elkaar in contact gebracht.

Wilt u meer weten?

Voor meer specifieke informatie kunt u op de pagina's voor leerlingen, ouders en stagebieders terecht. Heeft u een vraag, kijk dan bij de veelgestelde vragen, of neem contact met ons op.

 • Annouschka Timm, projectleider
  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 • Klaas-Jan Groot, administratief medewerker
  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.