Veel gestelde vragen

Algemeen

Wat is masvb.nl?

Masvb is de digitale vacaturebank voor de maatschappelijke stage in West-Friesland. Masvb is onderdeel van Vrijwilligerspunt en wordt beheerd door Anouschka Timm en Klaas-Jan Groot.

Ik ben mijn logingegevens vergeten. Hoe vraag ik deze op?

Geen probleem. Neem contact met ons op en dan sturen we je je gebruikersnaam en wachtwoord op.

Wat is de maatschappelijke stage?

De maatschappelijke stage houdt in dat scholieren vrijwilligerswerk doen tijdens hun middelbare schooltijd. Een maatschappelijke stage stimuleert een ontmoeting tussen groepen die elkaar normaal gesproken niet opzoeken. De stage laat jongeren ontdekken hoe leuk het is om iets voor een ander te doen. Het leert hen zich verantwoordelijk te voelen voor anderen, de buurt, de omgeving, kortom: voor de maatschappij.

Hoe lang duurt de maatschappelijke stage?

Dit varieert per school. Hoewel de meeste scholen 30 uur aanhouden, zijn er ook scholen die een maatschappelijke stage hebben van maar 8 uur (dit is op een projectdag), of van maar liefst 75 uur. Neem contact met ons op als u wilt weten welke school hoe lang stageloopt.

Waar mogen leerlingen de maatschappelijke stage lopen?

Leerlingen mogen de maatschappelijke stage bij maatschappelijke organisaties lopen. Denk hierbij aan verenigingen of stichtingen. Ook basisscholen, peuterspeelzalen en zorgorganisaties vallen hieronder. Daarnaast mag er ook bij bedrijven stage gelopen worden, zolang ze maar aan maatschappelijk betrokken ondernemen doen en de stage ook in het kader hiervan is, of het bedrijf zelf een maatschappelijk belang dient.

Wie is verantwoordelijk voor de begeleiding van de leerling?

De school blijft verantwoordelijk voor de leerlingen. Tijdens de stage is de stagebieder echter verantwoordelijk voor de begeleiding van de leerling op locatie.

Leerlingen & ouders

Hoe gaat de MaS precies verlopen?

Dit hebben we verwoord in een stroomschema, wat je hier kunt vinden. Mocht je nog verdere vragen hebben, dan kun je contact opnemen met de MaS coördinator van school, of met ons.

Ik heb geen inloggegevens van jullie ontvangen.

Excuses, dan is er iets van onze kant misgegaan. Vul het formulier in via de link 'Aanmelden leerling', die je links op deze pagina vindt. Wij sturen vervolgens je logingegevens zo snel mogelijk op.

Is de maatschappelijke stage hetzelfde als een beroepsstage?

Nee, de beroepsstage staat in het teken van een toekomstig beroep, terwijl de maatschappelijke stage los staat van de beroepsopleiding. Het kan gebeuren dat een leerling tijdens een maatschappelijke stage zijn professionele roeping vindt, maar dat is niet het uitgangspunt. Ook kunnen leerlingen voor een beroepsstage een stagevergoeding krijgen, terwijl de maatschappelijke stage onbetaald vrijwilligerswerk is.

Is een stageovereenkomst verplicht?

Ja, want het is belangrijk om afspraken vast te leggen.

Ik doe al vrijwilligerswerk. Telt dit mee?

Dat zou kunnen, maar je school beslist hierover. Vraag dit aan de MaS coördinator van jouw school.

Organisaties

Hoe gaat de MaS voor mij als organisatie verlopen?

Dit hebben we verwoord in een stroomschema, wat u hier kunt vinden. Mocht u hier nog verdere vragen hebben, dan kunt u contact met ons opnemen.

Ik wil als organisatie graag stages aanleveren, hoe werkt dat?

U kunt contact met ons opnemen om een account aan te vragen wanneer u die nog niet heeft. Doe dit via het formulier 'Aanmelden organisaties'. Wij sturen u vervolgens uw inloggegevens. Wanneer u deze ontvangen heeft, gaat u naar www.masvb.nl, hier klikt u op 'inloggen stagebieders'. Vul uw inloggegevens in en klik op 'MaS Toevoegen' te drukken, kunt u uw vacature invoeren. Vul de titel en de vacaturetekst in. Vergeet de periode niet aan te geven, de organisatie en contactpersoon te selecteren. Druk vervolgens op 'Vacature toevoegen'. Wij zullen uw vacature bekijken, waar nodig wat informatie toevoegen en vervolgens publiceren wij hem op de vacaturebank.

Wanneer u de vacaturebank te ingewikkeld vindt, is het mogelijk om een vacatureformulier per e-mail naar ons op te sturen, wij zullen de vacature dan zelf invoeren. Dit vacatureformulier kunt u hier downloaden.

Hoe pas ik mijn vacatures aan en hoe haal ik ze offline?

Helaas is dit momenteel nog niet mogelijk en moeten wij dit voor u doen. Onze excuses voor het ongemak.

Wanneer wordt de maatschappelijke stage gelopen?

Het overgrote deel van de leerlingen in West-Friesland loopt hun stage tussen september en juli, bij maatschappelijke organisaties, voor maximaal 30 uur. De stages worden gelopen op maandag t/m zondag. Door de lessen van de leerlingen op school, lopen de meeste leerlingen hun stage echter in de avonden, of in het weekend.

De leerlingen van het vakcollege Mens & Dienstverlening van Tabor locatie D'Ampte, lopen hun stage gedurende 10 weken op maandagen of woensdagen, en alleen bij organisaties uit de sector Zorg & Welzijn.

Zijn de leerlingen verzekerd?

Ja, de leerlingen zijn verzekerd via de school. Als de leerling na zijn stage nog werkzaamheden voor uw organisatie blijft verrichten, is de leerling verzekerd via de vrijwilligersverzekering van uw organisatie en via de vrijwilligersverzekering van uw gemeente.

Een leerling die op mijn vacature heeft gereageerd heeft nog niets van zich laten horen, of is niet komen opdagen.

Neem even contact met ons op, dan gaan wij er achter aan.

Mag een leerling een maatschappelijke stage invullen met vrijwilligerswerk dat hij of zij nu al doet?

Hierover beslist de school. Laat de leerling hiernaar vragen bij de MaS coördinator van de school.

Scholen

Hoe gaat de MaS voor mij als docent/coördinator verlopen?

Dit hebben we verwoord in een stroomschema, wat u hier kunt vinden. Mocht u hierover nog verdere vragen hebben, dan kunt u contact met ons opnemen.

Hoe log ik in en bekijk ik mijn stagiaires?

Ga naar www.masvb.nl en klik op 'Inloggen docenten'. Log in met de inloggegevens die u van ons ontvangen heeft en klik op 'MaS studenten.' Hier ziet u een overzicht van al uw leerlingen en de status van hun inschrijvingen. Via 'MaS aanmeldingen' ziet u per alle aanmeldingen en kunt u deze goed- of afkeuren.